2017-01-08

Новогодишни печива

 45. Соленки

Съставки: 
1 ч.ч. настъргано сирене
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. равна сода бикарбонат
брашно за твърдо тесто за точене

От продуктите се замесва твърдо тесто. Разточва се на кора с дебелина 0.5-1 см (може и малко по-тънки, защото се надуват). Режат се в различни форми. Намазват се с разбито яйце и могат да се поръсят със сусам, кимион, червен пипер, мак и т.н. (в случая ги намазах със сусам). Подреждат се в подмазана тава и се пекат в предварително загрята на 180º фурна.

46. Меденки

Трябва да кажа, че тези меденки почти не са мое творение. В общи линии аз само забърках сместа и ги украсих с глазурата, всичко останало направи Фери.

Съставки: 
2 яйца
1/2 ч.ч. мед
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
1,5 ч.л. сода за хляб
1 щипка сол
канела
5 ч.ч. брашно

Най-лесно се правят, като смесите поотделно сухите и "мокрите" съставки, след което лека-полека ги объркате заедно. Миксерът ви върши работа само в началото, после се меси на ръка. Разточвате полученото тесто, режете от него фигурки и ги нареждате в предварително намазнена (или покрита с хартия за печене) тава. Пекат се на 180º за ок. 15-20 минути.



Няма коментари:

Публикуване на коментар